A
PROFILE
Laman Web Staf UPM
CIK NOR AZIZAH BINTI ISMAIL
PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI)
JABATAN CANSELERI
i_norazizah
BM
EN

Inovasi IVC Protector Bantu Kurangi Sakit Penggunaan Cannula

- 27 Dec 2021
Oleh: Nor Azizah Ismail
Bhg. Promosi dan Pengkomersilan Inovasi, Putra Science Park

Pesakit di hospital terutamanya kanak-kanak yang perlu menggunakan cannula di atas tangan pasti pernah mengalami isu ketidakselesaan, kesakitan, komplikasi pendarahan mahupun kesan infeksi akibat daripada penggunaannya.

Penggunaan cannula digunakan secara meluas dalam bidang perubatan untuk pelbagai keperluan. Penggunaan cannula adalah penting dalam memastikan ubat-ubatan yang diberikan, cecair, dan oksigen boleh dihantar dengan lancar ke badan pesakit. Kebiasaannya cannula akan dicucuk dan dilekatkan di atas tangan pesakit di sepanjang proses rawatan sehingga selesai rawatan. Penggunaan pita pelekat sahaja boleh menyebabkan alat cannula berkenaan tidak stabil serta boleh tercabut di sebabkan pergerakkan tangan pesakit, lebih-lebih lagi kepada pesakit kanak-kanak.

Sekumpulan penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM), yang diketuai oleh Dr. Adi Azriff Basri dari Jabatan Kejuruteraan Aeroangkasa, Fakulti Kejuruteraan UPM membangunkan inovasi Intravenous Cannula Protector (IVC Protector) bagi mengatasi isu ini. Ianya adalah sebuah inovasi yang dibangunkan untuk menyediakan pesakit dan pegawai perubatan dengan proses penyisipan cannula yang mudah dan cekap.

Infusi intravena (IV) adalah prosedur biasa yang digunakan untuk pelbagai tujuan yang memerlukan jenis IV Cannula yang tertentu. Cannula biasa yang digunakan ialah peranti Cannula/Catheter Intravena Periferal (PIVC). Oleh kerana penggunaannya yang luas, kadar kegagalan dan pelesapan sering berlaku kerana peranti atau pakaian keselamatannya yang lemah digunakan dalam pembedahan.

Ciptaan ini dibangunkan khusus untuk menggalakkan keselamatan yang selamat, cekap, dan lebih baik dengan kos efektif yang direka untuk pelindung Cannula Intravena. Elemen Intravenous Cannula Protector disokong oleh satu ahli penyehad dan dua lubang slot untuk tujuan jaminan keselamatan, rongga ukiran untuk penyingkiran pita perubatan yang lebih mudah dan bahagian suntikan lubang untuk suntikan ubat cecair yang efisien.

Ketua pasukan penyelidikan, Dr Adi Azriff berkata, 68% kes capaian IV tertakluk kepada kegagalan IV atau menghentikan proses terapi IV dan ketidaksertian. PIVC didapati menyebabkan kes kegagalan peranti IV tertinggi. Intravena Cannula Protector (IVC Protector) direka khusus untuk mengatasi isu ini, dengan itu menyediakan pesakit dan pegawai perubatan dengan perlindungan cannula IV terbaik dan mengurangkan isu cannula yang mudah tercabut.

“Rekaan ini didapati terbukti menawarkan 70% lebih jaminan keselamatan penggunaan berbanding pita persalinan telus yang digunakan sebagai kaedah semasa,” katanya. Antara faedah Pelindung Cannula Intravena (Pelindung IVC) adalah, reka bentuk protokol keselamatan PIVC standard yang tidak merosakkan, reka bentuk sejagat, jaminan keselamatan yang lebih baik, cepat, dan mudah untuk dipakai dan dibuang menjadikannya penyelesaian terbaik untuk memberikan pengalaman terbaik dalam penggunaan Cannula Intravena.

Elemen Pelindung IVC terdiri daripada elastomer termoplastik yang telus dan mempunyai kelulusan gred perubatan yang tinggi untuk menggalakkan pengalaman yang nyaman dan selamat untuk pesakit.

Oleh yang demikian, pesakit dan pegawai perubatan dapat menggunakan Cannula Intravena yang mudah, selesa, dan selamat sekali gus mengurangkan komplikasi pendarahan, phlebitis dan jangkitan.

Ciptaan yang telah dipatenkan ini menerima banyak anugerah untuk faedah yang ditawarkan bukan sahaja untuk digunakan dalam bidang perubatan tetapi untuk pesakit isi rumah sama ada, orang dewasa atau kanak-kanak.

Menurut Prof Madya Dr. Wan Nurhayati Wan Ab. Rahman, Timbalan Pengarah, Bahagian Promosi dan Pengkomersilan Inovasi, Putra Science Park, UPM amat mengalukan kolaborasi daripada rakan industri bagi membawa hasil penyelidikan ke pasaran supaya manfaatnya dapat dikongsi dengan semua pihak yang disasarkan.

dibaca
510
IMEJ RAWAK
ARTIKEL
Penapis Air Kecemasan Ketika Banjir
Inovasi Grafintok Tingkat Prestasi Enjin
Inovasi IVC Protector Bantu Kurangi Sakit Penggunaan Cannula
UPM receives prestigious Clarivate South and Southeast Asia Innovation Awards
Inovasi Adaptive Wear rangkul ‘Outstanding Innovation Awards’, Anugerah Emas pada MTE 2021
Biji kurma jadi serbuk minuman
UPM Rangkul 3 Emas dan Anugerah Khas HomeDec di ITEX 2019
Nanoselulosa Peria Katak Pencuci Luka Pesakit Diabetis
Inovasi Pensyarah UPM Hasilkan Penapis Air Dwi-Fungsi Mengesan Kadar Pencemaran Kimia Dalam Air
UPM CEMERLANG RANGKUL 11 EMAS DAN 9 PERAK DI PECIPTA 2019
UPM-UDPS KOMERSIL INOVASI PENYINGKIRAN MERKURI
UPM RANGKUL 9 ANUGERAH TERMASUK 2 ANUGERAH UTAMA SEMPENA SELANGOR R&D AND INNOVATION EXPO 2019
UPM rangkul emas, Anugerah Khas di MTE 2020
UPM - FELDA rintis 6 kerjasama pintar pertanian
UPM RANGKUL 9 ANUGERAH TERMASUK 2 ANUGERAH UTAMA SEMPENA SELANGOR R&D AND INNOVATION EXPO 2019
UPM Rangkul 6 Emas di ITEX 2020
Pameran Artgeng 2020 Peringkat Kebangsaan
BLOG