YBHG. PROFESOR DR. TS. CHEAH YOKE KQUEEN
TIMBALAN DEKAN (SISWAZAH,JIM&PENJANAAN PENDAPATAN)
FAKULTI PERUBATAN DAN SAINS KESIHATAN
ykcheah

ARTIKEL & BLOG

Prof Ts. Dr. Cheah Yoke Kqueen ialah Timbalan Dekan, (Pengajian Siswazah, Perhubungan Industri & Masyarakat dan Penjanaan Pendapatan), Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, UPM. Beliau adalah Felo Akademi Sains, Saintis Makmal Perubatan (Malaysia) berdaftar, Saintis Bertauliah, Felo Institut Sains Bioperubatan, UK dan Ahli Biologi Bertauliah, Felo Royal Society of Biology, UK dan Felo Royal Society of Kimia, UK. Prof. Dr. Cheah memberi sumbangan yang besar dalam pertubuhan bukan kerajaan. Beliau memegang jawatan sebagai Penasihat Persatuan Sains Bioperubatan Malaysia (MyBiomed), Presiden BiomedKL dan Alumni Biasiswa Kerajaan Korea. Pada masa ini, Prof. Dr. Cheah merupakan salah seorang daripada Majlis Profesion Kesihatan Bersekutu Malaysia. Beliau juga seorang profesional bertauliah dalam Penilaian Biorisiko dan Biosekuriti.

Prof. Dr. Cheah ialah seorang saintis terkenal dengan lebih daripada 250 penerbitan saintifik, 5 paten, hak cipta dan memenangi pelbagai anugerah dalam pameran penyelidikan nasional dan antarabangsa. Beliau telah berjaya mengetuai 15 geran dalam bidang Diagnostik Molekul, Kejuruteraan Genetik, Penemuan Ubat, Biologi Molekul, Mikrobiologi Molekul, Bioteknologi Perubatan, Perubatan Molekul, Genetik, Biologi Kanser dan Bioinformatik. Prof. Dr. Cheah telah dianugerahkan sebagai Top Research Scientist Malaysia pada 2017 dalam senarai Malaysia Book of Records pada 2022.
Bersama dengan penguin di pulau Barrientos
Sampling
Jarak dekat dengan anjing laut