A
PROFILE
Laman Web Staf UPM
PUAN NURUL HUDA BINTI YAHYA
PUSAT PEMBANGUNAN MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI
nurul
BM
EN

Bilakah anak kucing mula makan

- 22 Feb 2023
Anak kucing perlu mula makan makanan pejal apabila mereka berumur sekitar 4-5 minggu. Sebelum umur tersebut, anak kucing sepatutnya menyusu daripada ibu mereka atau botol jika telah berpisah dengan ibu mereka atas sebab tertentu.

Apabila memperkenalkan makanan pejal kepada anak kucing, adalah penting untuk memilih makanan berkualiti tinggi yang dirumus khas untuk keperluan pembesaran mereka. Anda boleh mulakan dengan mencampurkan sedikit makanan anak kucing basah dengan formula atau air untuk menghasilkan campuran berkuah, dan kemudian secara beransur-ansur meningkatkan jumlah makanan pepejal dan mengurangkan jumlah cecair.


Makanan yang boleh diberikan adalah seperti Royal Canin Mother and Baby Cat dalam bentuk kering (kibbles). Makanan ini sesuai diberikan kerana bentuknya yang kecil dan terdapat campuran susu.

Makanan basah juga boleh diberikan kepada anak kucing, ternyata mereka lebih menggemarinya. Sheba for kitten sesuai diberikan dan apa2 jenama khusus untuk anak kucing.

Adalah penting untuk memantau tabiat makan anak kucing dan memastikan bahawa mereka cukup makan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka. Anda juga boleh berunding dengan doktor haiwan untuk mendapatkan nasihat tentang pemakanan dan pemakanan, terutamanya jika anak kucing mempunyai sebarang masalah kesihatan atau keperluan pemakanan khas.

dibaca
686
IMEJ RAWAK
inter ptj
Gambar Kenangan
nurul
ARTIKEL
GM Diet
Menu Sarapan untuk Mengurangkan Lemak
Makanan Sedap2 ✅
JAMUAN RAYA iDEC
Tiada tajuk
Pengambilan Jubah Konvokesyen
Langkah-langkah Authorize Apps UPM untuk Platform iOS
Authorize Apps UPM via iPad
ANUGERAH HKIP 2019
Tutorial Upload Video SPEL2
Tutorial Profile UPM - Menu Galeri
Tutorial Profile UPM - Menu Artikel dan Blog
Tutorial Profile UPM - Menu Sukan dan Hobi
Tutorial Profile UPM - Menu Pengenalan
Cara-cara "Authorize" Apps UPM untuk Platform iOS
BLOG