A
PROFILE
Laman Web Staf UPM
PUAN NURUL HUDA BINTI YAHYA
PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT
PUSAT PEMBANGUNAN MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI
nurul
BM
EN

Tanda-Tanda Kucing Nak Melahirkan Anak

- 22 Aug 2023
kucing bunting
Apabila kucing anda mahu melahirkan anak, ada beberapa tanda yang boleh diperhatikan. Proses melahirkan ini juga dikenali sebagai "kittening" iaitu :

1. Perubahan Sikap: Kucing mungkin menjadi lebih gelisah atau mencari tempat yang tersorok dan sunyi untuk persiapan melahirkan anak.

2. Menjilat dan Merawat: Kucing mungkin lebih kerap menjilat badan dan kawasan sekitar perut. Ini adalah satu tanda bahawa mereka sedang bersedia untuk melahirkan.

3. Kurang Makan: Kucing mungkin makan lebih sedikit atau menolak makan sepenuhnya menjelang kelahiran. Ini adalah reaksi biasa yang berlaku kerana perubahan hormon dan tekanan pada perut akibat kembung.

4. Pembesaran Perut: Perut kucing akan semakin membesar menjelang kelahiran.

5. Cairan Dari Puting Susu: Anda mungkin dapat melihat cairan jernih atau susu keluar dari puting susu. Tapi terjadi pada beberapa kucing sahaja.

6. Panggilan Kuat dan Berulang: Beberapa kucing akan mengeluarkan suara yang berulang-ulang atau berpanjangan semasa dalam proses melahirkan.

7. Air Ketuban Pecah: Anda mungkin melihat cairan ketuban meleleh dari kucing sebelum proses melahirkan bermula.

8. Mencari Tempat Lahir: Kucing mungkin akan menggali-gali tempat yang sesuai untuk melahirkan seperti dalam kotak pasir atau tempat yang lebih tersembunyi.

Apabila anda melihat beberapa tanda-tanda ini, pastikan anda menyediakan tempat yang selesa dan sunyi untuk kucing anda melahirkan. Anda boleh menggunakan kotak bersarung untuk ini. Jika anda merasa kucing anda sedang dalam proses melahirkan tetapi mengalami kesukaran atau komplikasi, adalah penting untuk mendapatkan bantuan veterinari segera.

Sila ambil perhatian bahawa proses melahirkan kucing adalah perkara semulajadi dan biasanya mereka dapat menguruskan diri mereka sendiri. Walau bagaimanapun, pemantauan yang teliti dan bantuan veterinar jika perlu adalah penting untuk memastikan keselamatan dan kesihatan kucing dan anak-anaknya.

dibaca
11481
IMEJ RAWAK
idec_raya
Konvo 2016
inter-kridec
ARTIKEL
MGP UPM 2024
Makanan untuk anak kucing
Taklimat UPMID untuk Pelajar Baharu UPM
Tanda-Tanda Kucing Nak Melahirkan Anak
Manfaat Strawberry untuk Diet
GM Diet
Menu Sarapan untuk Mengurangkan Lemak
Makanan Sedap2 ✅
JAMUAN RAYA iDEC
Tiada tajuk
Pengambilan Jubah Konvokesyen
Langkah-langkah Authorize Apps UPM untuk Platform iOS
Authorize Apps UPM via iPad
ANUGERAH HKIP 2019
Tutorial Upload Video SPEL2
Tutorial Profile UPM - Menu Galeri
Tutorial Profile UPM - Menu Artikel dan Blog
Tutorial Profile UPM - Menu Sukan dan Hobi
Tutorial Profile UPM - Menu Pengenalan
Cara-cara "Authorize" Apps UPM untuk Platform iOS
BLOG