A
PROFILE
Laman Web Staf UPM
PUAN NURUL HUDA BINTI YAHYA
PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT
PUSAT PEMBANGUNAN MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI
nurul
BM
EN

Manfaat Strawberry untuk Diet

- 10 Jul 2023
Strawberry memiliki beberapa manfaat yang bagus untuk diet, antaranya :

1. Rendah kalori: Strawberry adalah buah rendah kalori. Sebagai contoh, setiap 100 gram strawberry hanya mengandung sekitar 32 kalori. Ini menjadikan buah strawberry ini sangat sesuai bagi mereka yang sedang mengamalkan diet.

2. Serat tinggi: Strawberry mengandungi serat tinggi yang membantu mengekalkan rasa kenyang lebih lama. Pengambilan makanan yang kaya serat dapat membantu mengurangkan keinginan untuk mengunyah atau makan berlebihan.

3. Vitamin C: Strawberry kaya dengan vitamin C, merupakan antioksidan yang membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan menjaga kesihatan kulit. Vitamin C juga dapat membantu tubuh menyerap zat besi yang diperlukan untuk metabolisme yang sihat.

4. Rendah gula: Walaupun strawberry ada rasa manis, buah ini mengandungi jumlah gula yang rendah jika dibandingkan dengan buah-buahan lain. Ini menjadikannya pilihan terbaik bagi mereka yang sedang mengurangkan gula dalam diet mereka.

5. Kaya antioksidan: Strawberry mengandung antioksidan seperti anthocyanin, flavonoid, dan ellagic acid. Antioksidan membantu melindungi tubuh dari kerosakan akibat radikal bebas dan peradangan.

Namun, diet yang seimbang dan gaya hidup aktif adalah kunci utama dalam mencapai dan menjaga berat badan yang sihat. Strawberry dapat menjadi makanan tambahan yang baik dalam program diet, tetapi hanya pengambilan strawberry saja tidak akan memberikan hasil yang signifikan tanpa perubahan lain dalam pola makan dan aktiviti fizikal.


dibaca
354
IMEJ RAWAK
idec_raya
Sesi 1
ARTIKEL
Makanan untuk anak kucing
Taklimat UPMID untuk Pelajar Baharu UPM
Tanda-Tanda Kucing Nak Melahirkan Anak
Manfaat Strawberry untuk Diet
GM Diet
Menu Sarapan untuk Mengurangkan Lemak
Makanan Sedap2 ✅
JAMUAN RAYA iDEC
Tiada tajuk
Pengambilan Jubah Konvokesyen
Langkah-langkah Authorize Apps UPM untuk Platform iOS
Authorize Apps UPM via iPad
ANUGERAH HKIP 2019
Tutorial Upload Video SPEL2
Tutorial Profile UPM - Menu Galeri
Tutorial Profile UPM - Menu Artikel dan Blog
Tutorial Profile UPM - Menu Sukan dan Hobi
Tutorial Profile UPM - Menu Pengenalan
Cara-cara "Authorize" Apps UPM untuk Platform iOS
BLOG