A
PROFILE
Laman Web Staf UPM
DR. RASHIDAH BINTI SUKOR
KETUA JABATAN
JABATAN SAINS MAKANAN
rashidah
BM
EN

PROFESIONAL

Dr. Rashidah Sukor berkhidmat sebagai Pensyarah Kanan di Jabatan Sains Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, UPM sejak 2013. Sejurus menyertai Fakulti, beliau telah dilantik sebagai Penyelaras bagi program Master Keselamatan dan Pemastian Kualiti Makanan. Beliau kini memegang jawatan sebagai Ketua Jabatan sejak 2021. Bidang kepakaran beliau termasuk Sains Makanan, Keselamatan Makanan dan Diagnostik. Beliau telah berjaya membangunkan kaedah pengesanan pantas untuk penentuan toksin, dadah dan alergen dalam makanan.
NAMA :
(Dr.) Rashidah Binti Sukor
JAWATAN :
Ketua Jabatan
ENTITI :
Jabatan Sains Makanan


LATARBELAKANG PENDIDIKAN
2013
PhD (Sains Makanan), University of Guelph, Kanada
2004
Master Sains (Kimia dan Biokimia Makanan), Universiti Putra Malaysia
1999
Bacelor Sains dan Teknologi Makanan, Universiti Putra Malaysia
1995
Matrikulasi Sains (Sains Hayat), Universiti Pertanian Malaysia
1992
Sek. Men. (P) St. George, Pulau Pinang
PENGALAMAN KERJA
2021
Ketua Jabatan, Jabatan Sains Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, Universiti Putra Malaysia
2013
Pensyarah Kanan, Jabatan Sains Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, Universiti Putra Malaysia
2007
Tutor, Jabatan Sains Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, Universiti Putra Malaysia
2004
Pegawai Sains, Pusat Kawalan Doping, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang, Malaysia
2002
Pembantu Penyelidik, Institut Penyelidikan Perikanan, Batu Maung, Pulau Pinang, Malaysia
PERKHIDMATAN PERUNDINGAN
2023
Kajian Kandungan Kolostrum dalam Susu
Kursus Pemakanan & Makanan Fungsian
Penaja Hadiah Pelajar
TDC Holdings Sdn Bhd
2022
Latihan Keselamatan Makanan Mikrob dan Kimia, Kementerian Perikanan dan Ternakan, Bangladesh
PENGAJARAN
2021
Kimia dan Kefungsian Komponen Makanan
2021
Pengurusan Keselamatan Makanan
2021
Teknik Analisis Makanan
2018
Pengenalan kepada Sains Makanan
2018
Kemahiran Berfikir
2017
Pengenalan kepada Kimia Makanan
2017
Keselamatan Makanan
2017
Pengurusan Kualiti Makanan
2016
Kaedah Pantas dalam Analisis Makanan
2015
Diagnostik Makanan
2013
Pengenalan kepada Mikrobiologi Makanan
ANUGERAH DAN PENCAPAIAN
2021
Anugerah Perkhidmatan Cemerlang
2016
Anugerah Perkhidmatan Cemerlang
KEGIATAN LUAR BIDANG TUGAS
2022
Bantuan Kit Kembali ke Sekolah untuk Murid B40, SK Sri Serdang
2022
Projek Komuniti bersama Pusat Jagaan Dan Pendidikan Warga Emas Darul Insyirah, Bangi, Selangor: Cakna Warga Emas
2021
Kutipan Dana Kemudahan Mini Pondok Warga Emas Nur Iman, Pahang
2021
Projek Wakaf Telaga Air Kemboja
2018
Peningkatan daya saing enterprise makanan kecil dan sederhana dalam program MESTI-SSDP
PROJEK PENYELIDIKAN
2023
Pembangunan biosensor untuk pengesanan fumonisin B1 dan B2 dalam jagung
2022
Keaslian Varieti Telur melalui Pendekatan Kemometrik dan Metabolomik
2020
Kajian metabolit semasa pemprosesan berpanjangan dalam penghasilan makanan
2020
Penghasilan peptida hypoallergenic alpha-s1-casein dari susu kambing
2020
Kajian faktor dan mekanisme yang mempengaruhi keselamatan dan kualiti susu kerbau dan produk susu
2019
Penilaian keselamatan dan jaminan kualiti susu kambing daripada strategi pemakanan kambing tenusu
2017
Peningkatan hasil pembelajaran pelajar melalui aktiviti pembelajaran berasaskan pengalaman dalam kursus sains makanan
2017
Penilaian keselamatan dan kualiti beras dan hasil sampingan beras dan kesan kepada kesihatan manusia
2016
Penghasilan antibodi poliklonal bagi pengesanan alpha-s1-kasein dalam susu kambing
2014
Penghasilan antibodi poliklonal untuk pembangunan imunosensor untuk pengesanan sensitif aflatoksin B1 dalam kacang tanah
PENERBITAN
2022:
Surface characteristics and emulsifying properties of whey protein/ nanoliposome complexes
2021:
Relationship Between Students’ Engagement with Academic Performance Among Non-Food Science Students Enrolled in Food Science Course
2021:
Determination of minimal sequence for zearalenone aptamer by computational docking and application on an indirect competitive electrochemical aptasensor
2021:
Hate Speech and LGBT Media Framing effects among community
2021:
Dispersive liquid-liquid microextraction (DLLME) and LC-MS/MS analysis for multi-mycotoxin in rice bran: method development, optimisation and validation
2021:
Sensitive detection of mitragynine from Mitragyna speciosa Korth using an electrochemical immunosensor based on multiwalled carbon nanotubes/chitosan- modified carbon electrode
2021:
INCIDENCE OF HORMONAL GROWTH STIMULANT AND ANTIBIOTICS RESIDUES IN CHICKEN MEAT
2021:
Sensitive Detection of Goat αs1-Casein Using Tapered Optical Fiber Sensor
2021:
Translation, Validity and Reliability of Roles Conflict and Roles Ambiguity Inventory (RCRAI) among Trainee Counselors in Public Universities in Malaysia
2021:
Muscle and Serum Metabolomics for Different Chicken Breeds under Commercial Conditions by GC-MS
2021:
In-vivo Toxicity Evaluation of Sugar Adulterated Heterotrigona itama Honey Using Zebrafish Model
2021:
Effective Detoxification of Aflatoxin B1 and Ochratoxin A using Magnetic Graphene Oxide Nanocomposite: Isotherm and Kinetic Study
2020:
Effects of Honey-Spices Marination on Polycyclic Aromatic Hydrocarbons and Heterocyclic Amines Formation in Gas-Grilled Beef Satay
2020:
A Review on Individual and Combination Technologies of UV-C Radiation and Ultrasound in Postharvest Handling of Fruits and Vegetables
2020:
Sensitive detection of mitragynine from Mitragyna speciosa Korth using multiwalled carbon nanotubes and chitosan modified carbon electrode electrochemical immunosensor
2020:
ENHANCING EXTRACTION YIELD AND PURITY OF MITRAGYNINE FROM MITRAGYNA SPECIOSA THROUGH SEQUENTIAL SOLVENT EXTRACTION AND CHARACTERISATION USING NMR TECHNIQUE
2020:
A highly selective two-way purification method using liquid chromatography for isolating αS2-casein from goat milk of five different breeds
2020:
Chemical compositions, antioxidant and antimicrobial activities of Tubu (Pycnarrhena Longifolia) leaves used as ingredient in traditional functional foods
2020:
Effect of Synthesis Temperature on the Size of ZnO Nanoparticles Derived from Pineapple Peel Extract and Antibacterial Activity of ZnO–Starch Nanocomposite Films
2020:
Microbial isolation, characterization and stability of human breast milk stored at refrigerated temperature
2020:
Generation of high affinity anti-peptide polyclonal antibodies recognizing goat αs1-casein
2020:
Electrochemical determination of zearalenone using a label-free competitive aptasensor
2020:
THE TOXIC IMPACT OF HONEY ADULTERATION: A REVIEW
2020:
The Inhibitory Effects of Heterotrigona Itama Honey Marinades on the Formation of Carcinogenic Heterocyclic Amines in Grilled Beef Satay