PROFILE
Laman Web Staf UPM
CIK SOFIYATUL SALMI BINTI ISMAIL
PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT
PUSAT PEMBANGUNAN MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI
sofi
BM
EN

Nak Tau Tak?

- 22 May 2008
Hi guys out there...kabare semua?

Just want to share info yang aku dapat daripada paper...
dah lupa dah paper bila...


Selama ni penah tak korang semua terfikir macam mana
taufan2 atau bencana alam di dunia ni dapat nama?
and apa lak sangkut paut nye nama dengan bencana tu?

u don't know ke? Now i tell u ye...

Menurut jurucakap NOAA atau nama penuh nye Pentadbir Lautan & Atmosfera Kebangsaan Amerika Syarikat (nama penuh omputih nye aku tak sure lak..hehehe), biasa nye
nama taufan nie diberi oleh negara yang terjejas tu.

For Japan & Philipines, diaorang nie bagi nama taufan based on unsur atau identiti taufan yang melanda..(macam mana ek..)

Jawatankuasa Taufan (terdiri daripada 14 negara termasuk Malaysia) mengeluarkan senarai yang mana each of country dalam jawatankuasa tu bagi nama taufan dengan menampilkan identiti serantau....menggunakan nama bunga, makanan, haiwan, ikan, manusia dsb...

Each country bagi 10 nama kepada jawatankuasa tu, makna nye 14 negara didarabkan dengan 10 nama = 140 nama untuk setiap pusingan...penggunaan nama taufan dilakukan secara pusingan ikut senarai yang disediakan..

Contoh nye Malaysia mencadangkan nama seperti Jelawat, Sepat, Rusa, Nuri & Mawar. Nama Mawar penah digunakan pada taufan yang melanda Filipina & Vietnam pada Mei 2005.

Yang terbaru ni taufan Nargis...dinama kan sempena nama aktres India pada 1940an - 1950an yang glemer...Nargis.

Begitu le alkisah nye bagaimana taufan2 yang ada di dunia nie mendapat nama...

Sekian terima kasih :D

IMEJ RAWAK
Vienna, Austria
Nuremberg, Germany
Innsbruck, Austria
BLOG
3217
paparan
sejak 22 Ogos'19