A
PROFILE
Laman Web Staf UPM
CIK SOFIYATUL SALMI BINTI ISMAIL
PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT
PUSAT PEMBANGUNAN MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI
sofi
BM
EN

#Throwback My Covid-19 Journey :: Part 8

- 09 Nov 2021
26-05-2021 hingga 31-05-2021

Berita yang diterima dari Hospital Serdang..


Alhamdulillah.. berkat doa serta usaha daripada family dan kawan-kawan
syurga semua, aku sedar daripada koma pada 26-05-2021,
Seluruh ahli keluarga, kawan-kawan semua bersyukur dengan berita tersebut.
Ada yang sujud syukur.

Aku mula bagi respond kepada kakak semasa doktor buat video call
pada 27-05-2021... sehari selepas sedar.
Itu pun respond aku cuma buka mata dan mengangguk bila kakak panggil.

"Maksu.. kak ni maksu. Dengar tak? Maksu..."

Sayu dengar suara sebak kakak dalam video tu 😢

Masa tu aku masih menggunakan bantuan oksigen tapi bantuan
oksigen biasa je sebab aku dah boleh bernafas sendiri.

Selepas sedar, tiub salur minum susu yang dipasang telah dibuka.
aku dah boleh makan macam biasa tetapi belum boleh makan solid food.
Setiap hari makan bubur. Nurse tolong suapkan.
Masa tu masih belum ada tenaga nak menguruskan diri sendiri.
Aku pakai pampers dan dipasangkan tiub kencing.

Selepas 15 hari dirawat di wad ICU...

"Sofi, malam ni kita nak pindahkan awak ke wad biasa ye.
Dah ada katil kosong dah kat wad Covid.."

Tengah malam 31-05-2021, aku ditolak ke wad covid 7B.

Masa ni Hospital Serdang belum lagi menjadi fully hospital covid.
Wad lain masih ada lagi pesakit yang berpenyakit selain covid.
So, masa nak ditolak ke wad 7B tu
aku dipakaikan face mask dan di tutup dengan plastik
dari muka hingga ke kaki 😅

Terasa kelakar pun ada.. takde handphone masa ni
so, tak dapat lah nak selfie buat kenangan.. hahaha.


To be continue...

dibaca
118
IMEJ RAWAK
Dalam Tut Tut
Bergambar di Masjid Niujie
Di Summer Palace
BLOG
Jun 2008
Oh Ayah!!