A
PROFILE
Laman Web Staf UPM
CIK SOFIYATUL SALMI BINTI ISMAIL
PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT
PUSAT PEMBANGUNAN MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI
sofi
BM
EN

#Throwback My Covid-19 Journey :: Part 1

- 29 Oct 2021
08-05-2021

Dah mula rasa tak sedap badan.
Tapi tak terfikir pasal kena covid sebab masa tu
memang aku takde ke mana-mana...
Just ulang-alik rumah dan office je.


09-05-2021

"Assalamualaikum wbt. Dukacita dimaklumkan bahawa saya, isteri
dan anak-anak disahkan positif Covid-19 pagi tadi selepas
swab test di An-Nur. Sekian makluman."

Mesej yang diterima daripada salah seorang officemate aku pada waktu tengahari 09-05-2021.

Ahh..!! Sudah…!! Tak kan aku pun positif juga?

Hati dah mula risau. Doktor dari PKU called.
Aku dikira salah sorang contact rapat sebab kami sama-sama datang ke pejabat sebelum tu 😰

But….

Aku tipu doktor bila doktor tanya ada simpton apa-apa tak?
Aku cakap aku okay.... Tak ada any simpton pun.

Tapi doktor suruh juga pergi buat swab test walaupun takde simpton.
Aku just cakap “okay"..

Hakikat nye aku tak pergi pun...!!
That was my BIG MISTAKE 😔

Aku called a few friends yang ada pengalaman kena covid ni.
Tanya diaorang ubat apa yang nak kena standby and apa yang perlu dibuat.
So, aku order ubat melalui Grab Mart.

Antara ubat yang aku beli
Aku tak bagitau sesiapa pun yang aku tak sihat. Termasuklah family aku.
Kat jiran depan rumah pun aku just cakap aku self-quarantine sebab ada officemate positif.

I’m so sorry jiran 😔

Lagi pun aku tak pergi buat swab sebab aku fikir aku kan tinggal sorang.
Boleh je kuarantin sorang-sorang kat rumah..
Dan kebetulan pula masa tu kan dah dekat nak raya...
Aku tak mau raya kat mana-mana pusat kuarantin.. 😢




To be continue…

dibaca
350
IMEJ RAWAK
Sunday Market At Roof Top Rosebank Mall
Old Town, Frankfurt Germany
Kilometer Nol, Pulau Sabang
BLOG
Jun 2008
Oh Ayah!!