PROFILE
Laman Web Staf UPM
CIK SOFIYATUL SALMI BINTI ISMAIL
PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT
PUSAT PEMBANGUNAN MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI
sofi
BM
EN

Terkenang Semasa Dulu

- 22 May 2008
Aku percaya ramai yang susah nak lupakan zaman awal sekolah kan?? Betul Tak??

Aku mula bersekolah agak awal (zaman tu le...)
since umur aku 4thn aku dah masuk tadika Kemas kat kampung aku di Kedah sana nu....

Aku panggil cikgu Tadika aku Mak Ngah Zaharah dan pembantu nye Kak Ton...sekarang nie Mak Ngah Zaharah dah uzur...sedih je tengok dia..semoga dia cepat sembuh..amin

Aku masuk tadika awal nie sebab boring duduk kat umah...

2 tahun di tadika (4 & 5thn) aku dah mula bosan sebab nye asyik belajar bende yang sama je...so, umur 6thn ayah aku (arwah) antar aku masuk darjah 1 sama kelas dengan sepupu aku. 2 tahun gak aku duduk darjah 1...

Hari2 aku pi sekolah jalan kaki je...bukan sebab family tak mampu nak beli basikal tapi sebab sekolah aku terlalu dekat. Belakang umah aku je...tak sampai 5 minit if jalan kaki...
Masa dulu tu, aku rasa jeles je tengok kawan2 aku pi sekolah naik basikal, ada yang ayah / mak antar, ada yang pi dengan bas sekolah...aku tak de chance nak merasa semua tu..

Dari segi akademik, aku sering dapat top 3 dalam peperiksaan tahunan (budak pandai aku nie..hehehehe..)..tiap2 tahun naik pentas amik adiah. Bangga je aku tengok mak & arwah ayah aku...

Tapi penah gak sekali aku tercicir dapat nombor 9 masa aku darjah 5. Teruk aku kena marah dengan Cikgu Hj Ismail (arwah ayah aku le tu...hahahhaa)....tu semua nye sebab aku t'tinggal 3 bulan dalam pelajaran sebab ikut family aku pi buat Haji...(Haji Kecik dah aku nie...hehehe)

Aku aktif dalam sukan bola jaring tapi sempat sampai wakil daerah je la...sebab lepas tu arwah ayah aku nak aku focus on UPSR lak...masa tahun 1990 tu tahun pertama UPSR di perkenal kan...

Emak aku seorang housewife yang baik ati selalu siap kan bekal untuk aku bawa pi sekolah. Aku cuma bawa 40sen je as duit belanja ke sekolah tiap2 ari...zaman tu kira 40sen tu dah banyak dah...lagi pun tak de apa aku nak beli pun sebab semua dah bawa dari umah...

Tamat darjah 6, aku mula berpisah dengan family. Aku mula tinggal di asrama sampai aku abis belajar. Tingkatan 1 -3 aku bersekolah di Kangar,Perlis.....Tingkatan 4 - 5 aku bersekolah di Alor Setar, Kedah (senior aku tu En Shahril Iskandar...salam bro..hehhehee), Matrikulasi 1 tahun kat Kulim, Diploma Sains Komputer kat Skudai, Johor & degree Sains Komputer di Serdang, Selangor....tempat aku bekerja sekarang nie le...

Hingga kini aku masih ingat lagi kawan2 baik aku Sheila, Nadiah, Fauzana, Sharina, Suzana, Lin, Farid, Uzie, Zulhabri, arwah Toyie, Farah..dan ramai lagi lah...(aku sekadar menyebut beberapa nama je...if nak senarai kan semua letih nak menaip)

Bak kata orang, tempat jatuh lagi di kenang inikan pula tempat di mana kita mula2 keluar dari lingkungan keluarga ke dunia yang lebih luas..


Sekian dulu cerita saya...




IMEJ RAWAK
Innsbruck, Austria
Hi Tea with Tun Di The 39th Restaurant
Innsbruck, Austria
BLOG
2431
paparan
sejak 22 Ogos'19