A
PROFILE
Laman Web Staf UPM
PROF. MADYA DR. NURFADHLINA BINTI MOHD SHAREF
TIMBALAN PENGARAH
FAKULTI SAINS KOMPUTER DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT
nurfadhlina
BM
EN

SELAMAT DATANG

Nurfadhlina Mohd Sharef ialah seorang Profesor Madya di Jabatan Sains Komputer dan kini merupakan Timbalan Pengarah Inovasi dalam Pengajaran dan Pembelajaran di Pusat Pembangunan Akademik (CADe) di UPM.

Minat penyelidikan utama Dr. Fadhlina adalah dalam sains data terutama dalam menyelesaikan analisis sentimen, menjawab soalan, chatbot dan masalah sistem cadangan. Beliau mempunyai pelbagai pengalaman dalam kedua-dua projek akademik dan industri yang melibatkan pengembangan kaedah pengkomputeran pintar terutamanya model pembelajaran adaptif dan mendalam untuk sains data. Antara projek terbarunya adalah (i) pemfaktoran tensor berasaskan pembelajaran mendalam untuk sistem pengesyoran, (ii) pengoptimuman kumpulan zarah pelbagai objektif untuk ramalan kambuhan kanser payudara, (iii) peningkatan konsistensi dan makna model chatbot, dan (iv) model pembelajaran pemindahan berasaskan pelbagai saluran untuk klasifikasi tweet berbilang kelas.

Beliau juga terlibat dalam beberapa projek perundingan seperti dalam (a) agregasi logistik dalam talian berasaskan web dan perkhidmatan berasaskan mudah alih, (b) analisis keperluan pengambilan pra-universiti dan (c) analisis data berdasarkan agregasi kabur untuk profil ancaman keselamatan dari sumber yang heterogen.

Beliau biasanya ditugaskan untuk mengajar kursus yang berkaitan dengan Kecerdasan Buatan dan kemahiran sains komputer am seperti Perlombongan Data, Pengkomputeran Pintar, dan Pengaturcaraan I dan II. Dalam pengajarannya, dia biasanya menekankan pada pembelajaran berdasarkan pengalaman dan percaya pembelajaran campuran adalah kaedah terbaik untuk belajar dan mengajar. Beliau menggunakan pelbagai kaedah pengajaran untuk memastikan penyampaian yang menarik dan kemahiran berfikir yang lebih tinggi dapat diperoleh.

Dalam portfolio di CADe mantera beliau adalah untuk InnoCreative Educators untuk menginovasikan kedua-dua konvensional dan teknologi sebagai alat penting untuk menyampaikan pengajaran yang bermakna dan untuk mencapai Pengalaman Pembelajaran Putra untuk para pelajar. Beliau juga telah mengadakan beberapa sesi latihan di dalam dan luar negara yang berkaitan dengan inovasi dalam pengajaran dan pembelajaran secara amnya dan e-pembelajaran secara khusus.

Sila kunjungi https://sites.google.com/view/nurfadhlina untuk maklumat lebih lanjut
3464
paparan
sejak 22 Ogos'19