SELAMAT DATANG
Dr. Mohd Redzwan Sabran ialah pemegang BSc dari University of Auckland, New Zealand, sebelum menamatkan pengajian Ph.D. dalam bidang Sains Pemakanan di Universiti Putra Malaysia (UPM), Malaysia pada tahun 2014. Tesis Ph.D beliau telah memenangi pelbagai anugerah seperti Anugerah Tesis Terbaik Perbadanan Pembangunan Perdagangan Malaysia (MTDC) 2014, Anugerah Tesis Pasca Siswazah Persatuan Pemakanan Malaysia (NSM). 2015, Hadiah Penerbitan NSM 2017: Penyelidikan Pemakanan Tenusu.
Pada tahun 2015, beliau menyertai Jabatan Pemakanan, Fakulti Perubatan dan Kesihatan, UPM sebagai Pensyarah Kanan. Minat penyelidikan beliau adalah dalam bidang sains pemakanan, keselamatan makanan, dan bahan cemar makanan terutamanya dalam aplikasi probiotik sebagai penjerap berpotensi aflatoksin. Penyelidikan beliau memberi tumpuan kepada probiotik dalam mengurangkan simptom berkaitan aflatoksin secara in vitro, in vivo, dan kajian manusia. Beliau juga menyiasat pengaruh pendedahan aflatoksin pada mikrobiota usus dan paksi usus-otak (kesihatan otak) dan bagaimana probiotik memperbaiki ketoksikan aflatoksin pada kesihatan. Selain itu, beliau mempunyai minat dalam penyelidikan mengenai penggunaan produk sampingan pertanian sebagai bahan berfungsi dan prebiotik.
Sejak beberapa tahun lalu, beliau telah menjalankan kerjasama penyelidikan dengan Universiti Georgia, Amerika Syarikat untuk menilai pendedahan manusia kepada aflatoksin di Malaysia dengan mengesan biomarker aflatoksin tertentu dalam sampel klinikal. Beliau juga bekerjasama dengan Yakult Honsha dan Yakult Malaysia dalam kajian probiotik dan aflatoksin. Beliau telah menerima geran penyelidikan (tempatan dan antarabangsa) untuk menjalankan penyelidikan dalam bidang sains pemakanan, keselamatan makanan, probiotik, dan prebiotik. Di luar spektrum penyelidikan probiotik, beliau juga menjalankan penyelidikan mengenai pengajaran dan pembelajaran bersama rakan-rakannya di UPM, untuk memberi dorongan baharu kepada transformasi pendidikan.